Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Учителя за мистичните учения

Любовта е магическата пръчица

Алтернативен линк


5. ЛЮБОВТА Е МАГИЧЕСКАТА ПРЪЧИЦА, КОЯТО ПРАВИ ЧУДЕСА!




В далечното минало, в епохата на човекоядството, един голям, учен адепт донесъл на Земята житното зърно. Тогава хората се ядели едни други. Житното зърно казало на хората: „Аз нося нова култура. Ще премахна месоядството и ще се пожертвам за храна на човечеството.“ Хората го приели с благодарност като благословение, изпратено от Бога. В сегашния век иде друго благословение за човечеството. Друго житно зърно иде на земята – то е зърното на Любовта. Христос слиза сега на Земята и носи това житно зърно. Това зрънце ще бъде посято в мозъка и сърцата на всички живи същества и като израсне, то ще измени характера на цялото Битие. Всички същества ще заживеят разумно... Сегашните растения носят смъртта, а новите житни зрънца, които Христос носи, са носители на безсмъртието. Те представят Дървото на живота. Иде време, когато Дървото на живота ще бъде посято. Христос иде на Земята да донесе Дървото на живота, т.е. магическата пръчица. Жива е тази пръчица! Тя ще расте нагоре и ще се огрява от Божествената светлина и топлина. Тогава стихът „Каквото попросите в Мое име, Аз ще ви го дам“, ще се реализира. Така казва Христос. (79, с. 133-138)



„Де ще ни заведе това учение?“ – Не се страхувайте! Любовта е мощна, велика сила. Ако я приложите, тя по магически начин ще ви донесе голямо благословение. Не говоря за любовта, която вие познавате, но за живата Любов, която слиза от Небето. Приемете тази Любов! (192, с. 145)



Любовта, която не напуща хората, е истинска Любов. Тази, която ги напуща, не е Любов. Туй, което остава при човека при всичките условия и в страдания, и в радости, и в неволи – то е Любов. Единственото нещо, което не напуща човека, то е Любовта. Ако вие я придобиете, ще имате Мощното в света. Тя е магическата тояга! Някои искат да им кажа в какво седи магията. Любовта е магическата тояжка, с която, каквото кажеш – става. Трябва да я привлечете. Тя не се дава, не се взема – привлича се. Любовта може само да се привлече! Много малко се изисква, за да се привлече Любовта. Ако на вратата си имате един косъм, Любовта никога няма да прекрачи. Пътят, по който Любовта ще дойде, трябва да бъде съвършено чист – да няма никакъв косъм, никаква прах. Тя не иска, дето стъпи кракът Ă, да полепне прах по него. Вие ще направите един път чист, без никаква прах, никакви косми, никакви противоречия. То ще бъде най-добрият път и по този път ще дойде Любовта. Като влезе в дома ви, вие вече сте придобили магическата тояжка. Ако очаквате да дойде отнякъде, милиони години може да чакате – тя няма дойде, щом пътят Ă не е чист. Всичко може да дойде, но не и Любовта. Пътят, по който Любовта може да дойде, трябва да бъде павиран със злато, да бъде чист. (208, с. 196)



Когато говоря за Любовта като основа на живота, мнозина мислят, че знаят какво нещо представлява тя. Любовта е велик необятен свят. На Земята тя не е проявена напълно – едва е във въведението. Как ще я разберете, когато не сте дошли още до началото Ă? Любовта е велик алхимичен закон, който превръща елементите. Тя съдържа еликсира на живота. Онзи, който прилага еликсира на живота, не може да срещне на пътя си стена, която да не разруши и врата, която да не отвори. За Любовта няма затвор, който да не се отвори; няма неправда, която да не се оправи и няма смърт, която да не се замени с живот. Любовта е магическата пръчица, която прави чудеса. Христос я донесе на Земята и каза: „Даде Ми се всяка власт на Небето и на Земята.“ Щом вдигне тази пръчица нагоре, всичко оправя. Който дом докосне, веднага го преобразява. Всеки, който се докосне до магическата пръчица на Любовта, придобива нещо – ако е болен, ще оздравее; ако е сляп, ще прогледа; ако е глух, ще прочуе; ако е мъртъв, ще възкръсне. (177, с. 184)



Само магът може да възкресява мъртвите, само магът може да оживява праха на мъртвите. Той има знания, с които може да прави чудеса. Това знание се крие в Словото, за което Христос е казал: „Които чуят гласа Му, те ще оживеят.“ Може ли мъртвият да оживее, ако не познава Словото Божие? То трябва да стане плът и кръв за него, за да бъде в сила да го възкреси. Следователно, ако Реалността дойде в съприкосновение с най-малката частица на човешкия живот, тя ще разшири съзнанието му, ще доведе човека до безсмъртие. Това значи възкресение, водещо от смърт към живот. (155, с. 33)



Любовта, това е проява на Бога в живота. Дойде ли Любовта в човека, с нея заедно дохождат богатство, слава, чест, способности, дарби и т.н. Който се домогне до този велик закон в живота, той е придобил всичко. Любовта е магическата тояжка, която разрешава всички въпроси. Днес хората разрешават въпросите си според степента на своето развитие, кой дето е стигнал. Това е правият път за тях. Това е пътят на обикновените хора, който коренно се различава от този на съвършените. Несъвършеният се стреми към съвършения, ученикът се стреми към професора или към учения. И това е хубаво. (183, с. 166)



Задачата на човека е да намери поне една близка душа, която да го обича. Щом е обичан и обича, човек има вече мярка за нещата. Любовта е мярка, с която човек определя всички неща. Тя е магическа пръчка в живота на всеки човек. Който е придобил тази пръчка, той всичко може да постигне. Той може да бъде и духовник, и управник, и учител, и майка, и баща. Без Любов човек едва ли може да извърши наполовина своите задължения. (45, с. 197)



Мнозина са дохождали при мене и са ми казвали: „Кажи ни онзи магически закон, чрез който можем да си проправим пътя навсякъде!“ Аз мога да ви кажа този магически ключ, но казвам: ето де е магията – обичайте ближния си! Не задавайте сега въпроса как да го обичаме. (175, с. 447)



Любовта се дава на всеки, който я заслужава. Следователно, щом обичате някого, той заслужава вашата любов, той има нужда от Любовта. На кого дават пари? – На сиромасите. На банкерите, на милиардерите, давате ли пари? И на тях може да дадете пари, но те не се нуждаят. Значи, Любовта е за бедните, за страдащите, за немощните, за слабите, за грешните. Праведните носят Любовта в себе си, те не се нуждаят от външна Любов. Праведният живее в Любовта, а грешникът я търси отвън. Щом е така, грешникът има право да се топли на огъня и да се грее на Слънцето, както и праведният. Грешникът и без това е измръзнал. Не се ли грее на огъня, той съвсем ще измръзне. И да не се грее, праведният пак е топъл. Той не е изложен на такива опасности, на каквито грешникът е изложен. Като слушат тия работи, някои искат магическата тояжка, като ударят с нея – да получат, каквото желаят. Добре е да придобие човек магическата тояжка, но за да се ползва от нея, той трябва да бъде разумен. Не е ли разумен, той ще направи ред пакости, за които един ден ще съжалява. (169, с. 238)



Никоя съвременна философия не е в състояние да разреши и отнеме противоречията в човешкия живот. Единствената философия, която може да разреши противоречията на човешкия живот и да го освободи от ненужните страдания, това е философията на великата Любов, на Словото Божие. Време е вече да се приложи тази философия! Обикновено тя започва само с една дума, различна за различните хора. Всеки трябва да намери тази дума и да я скрие в себе си. Тя е неговата обична дума. Произнесе ли я тихо, за себе си само, той изменя цялото си състояние – от скръбен става радостен и весел; от недоволен – доволен. Тази дума може да е за някого едносложна, за някого – двусложна или многосложна (слог-от руски ез.- сричка-бел. състав.), но тя крие в себе си магическа сила. Няма мъчнотия в света, която тя да не разреши! Свещена е тази дума. Искате ли да запазите силата Ă, на никого не я казвайте. Крийте я даже и от себе си. Докато тя е във вас, вие сте силни. Щом я изгубите, с нея заедно загубвате и живота си. Тя е Божественото начало в човека. Христос казва: „Не само с хляб може да се живее, но и с всяко Слово, което излиза от устата на Бога.“ Това Слово е основа на живота. То е подквасата, от която се ражда всичко велико и красиво в света. Словото е живо, докато човек вярва в него. Престане ли да вярва и да го прилага, то губи вече своята сила и мощ. (120, с. 108)



Любовта крие в себе си магическата тояжка, която окултните ученици и в миналото, и сега още търсят. Магическата тояжка не е нищо друго, освен силата на Любовта. Тя няма определена форма и големина, но въпреки това с нея се измерват всички неща в света. Който притежава тази тояжка, той може всичко да направи. Ако е гладен, ще тропне с магическата пръчица и пред него ще се яви трапеза с всякакви ястия и плодове. Щом се нахрани, пак ще тропне с пръчицата си и трапезата се скрива. Ако е в пустинята, където няма капка вода, той пак ще тропне с пръчицата си и пред него се открива извор с чиста, кристална вода. Мойсей разполагаше с магическата тояжка. Той направи с нея ред чудеса пред фараона и пред еврейския народ в пустинята. Докато не беше придобил тази тояжка, той минаваше за обикновен човек. Щом я придоби, той стана силен, велик. Тогава той се натовари с мисията да освободи израилския народ от египетското робство и да го изведе през пустинята. Някога в далечното минало всички хора са притежавали магическата тояжка. Днес е останало от нея само едно бледо копие. Това копие е човешкият език. Ако знае как да огъва езика си, колко трептения да произвежда при всяка дума, човек би направил чудеса с тази магическа тояжка. При изговаряне всяка дума произвежда известен брой трептения. Ако езикът може да възприема и предава тези трептения правилно, думата би предизвикала в човека красиви и възвишени мисли и чувства. В този смисъл всеки език, на който хората днес говорят, ще бъде красив. (52, с. 385)






НАГОРЕ